Winterbanden : tips voor goedkopere winterbanden in België
Waarom uw auto uitrusten met winterbanden ? Onder 7°C presteert een winterband beter dan een zomerband, omdat uw banden onder 7°C verharden en minder grip hebben, waardoor de remweg langer wordt.
Dankzij het gebruik van silica in de winterband heeft die een betere wegligging op een droog en nat wegdek bij lage temperaturen en biedt hij meer grip op sneeuw en ijs: hiermee is de remweg korter.
Echt nuttig ?
Ja, we vorig jaar hebben we testen uitgevoerd met een Renault Espace, een Mini, een VW Polo en een Kia. De conclusie was overduidelijk: op zomerbanden konden we sommige wegen gewoon niet nemen en was er duidelijk een verhoogd risico op ongevallen.
Daarna reden we probleemloos met dezelfde voertuigen, maar nu uitgerust met sneeuwbanden zelfs met 10 cm sneeuw op de weg! U voorkomt dat u vast komt te zitten op bepaalde wegen, ongelukken riskeert en uw zomerbanden verslijt. Het is een slimme investering die ook handig is als er geen sneeuw of vorst is, omdat de winterbanden de remweg ook verminderen bij koud weer (minder dan 7°C).
Volgens de "Touring Suisse " (TCS) is de winst van de remweg in geval van sneeuw 50%! Bij koud en nat weer heeft u 3 meter minder nodig op 40 meter in totaal bij 80 km/u.
Complete kit of winterbanden monteren ?
Gezien de lange rijen en wachttijden bij bandenmonteurs, kan u kiezen voor een complete set van 4 op velgen gemonteerde winterbanden. De voordelen? Een veel lagere montagekost voor elke seizoensverandering en een ultrasnelle wissel. U ze zelfs zelf monteren met uw krik. De extra kosten voor de velgen zijn niet erg hoog.
Het voordeel van banden op velgen is dat u ze overal en onmiddellijk kan laten monteren/demonteren: als u ze stockeert bij uw monteur, moet u hem eerst waarschuwen zodat hij uw banden kan ophalen, want ze worden zelden ter plaatse opgeslagen vanwege ruimtegebrek en om veiligheidsredenen (brand). U zult even moeten wachten, dus een maak best een afspraak ... Met banden op velgen is dat niet nodig.
Welk budget moet u voorzien ?
De prijs van winterbanden varieert enorm naargelang de marktsituatie en het merk. We betaalden tot 800 euro voor 4 banden (zonder velgen) van een standaardmaat op het hoogtepunt van de vraag. Dat was de prijs betaald voor 4 grote banden met velgen van het merk Pirelli voor een VW. Dezelfde banden in een standaardmaat voor een Mini in dezelfde periode werden 320 euro betaald voor de 4 gemonteerd.... Het merk maakt niet veel uit, want we reden de hele winter met de zeer goedkope Uniroyals en het rijgedrag was uitstekend, zelfs op dikbesneeuwde hellingen.
Het is vooral belangrijk om de aankoop op tijd te doen en de prijzen zeer goed te vergelijken: u kan ze reserveren bij uw monteur, die biedt vaak een bewaarservice voor uw zomerbanden aanbiedt tegen betaling (ca 25 euro per seizoen of 6 maanden tot 1 jaar) of gratis.
Koop geen winterbanden die meer dan 6 jaar geleden werden geproduceerd
Weinig mensen weten dat banden maar een beperkte levensduur hebben. Na verloop van tijd wordt het rubber hard en broos, zelfs voor nieuwe banden. Controleer de leeftijd van de banden voordat u ze betaalt. De laatste vier cijfers (zie afbeelding) bij de velg geven de fabricagedatum van de band weer. Zo geeft 5107 aan dat de band werd geproduceerd in de 51e week van 2007, 0810 in de 8e week van 2010... Enz. Rijd nooit met banden ouder dan 6 jaar. Het gaat om uw veiligheid: eis daarom echt nieuwe banden.
Winterband in de zomer = gevaar
De winterband presteert in de winter beter dan de zomerband, maar in de zomer is het net tegenovergesteld. Dan wordt de zachte gom te zacht in de hitte en wordt de remweg verlengd van 10 tot 13 meter bij 50 en 58 km/u! Daarom moeten winterbanden weer verwijderd worden zodra de temperatuur hoger is dan 7-8°C. Vanaf 10°C wordt uw zomerband essentieel voor uw veiligheid.
Te volgen regels om winterbanden thuis te stockeren :
- Positie: markeer uw banden
Er zijn enkele basisregels die gerespecteerd moeten worden. Aan het begin van het winterseizoen, wanneer u uw zomerbanden demonteert, moet u eraan denken ze te markeren met twee letters ("VR" voor "Recht Voor", "AL" Achter Links, enz.). Zo kun u ze aan het einde van de winter weer correct monteren. Maak uw banden schoon en verwijder kiezels tussen de groeven en zout. De banden moeten worden opgeslagen in een koele, droge ruimte, beschut tegen licht en zonlicht. - Om vervorming te voorkomen, is het belangrijk dat u :
- - uw banden gemonteerd op de velg stapelt
- - uw banden zonder velgen staand stockeert en ze regelmatig omdraait
- Respecteer de draairichting
Opgelet, niet elke band kan om het even waar op uw auto gemonteerd worden: u moet de draairichting van de band respecteren die door deze pijl wordt aangegeven. Op sommige banden is het ook noodzakelijk om de binnen- en buitenkant te respecteren.